Baril

Kolijevka slanih sardona


28. siječnja 2022. - 28. siječnja 2022.


Kada bi sastavljali popis predmeta koji su obilježili povijest Rovinja, pri vrhu toga popisa bio bi baril (bareîl) – drvena bačva u kojoj se solila i prevozila riba.
U doba Mletačke Republike usoljena riba bila je najtraženiji proizvod istarskih obalnih gradova, među kojima je prednjačio Rovinj. Statut Rovinja iz 1501. u članku O porezima na ribu određuje da se porezi odnose i na usoljenu ribu.
Prihodi od trgovine i krijumčarenja usoljene ribe znatno su utjecali na razvoj i izgled Rovinja. Zbog toga baril nije samo predmet, već simbolično nositelj prosperiteta grada.
Izloženi primjerci za Noć muzeja 2022. vjerojatno potječu s kraja 19. stoljeća. U tvornici za preradu ribe „Mirna“ u Rovinju upotrebljavali su se za soljenje sardona do 1970-ih.
Bačve su preuzete u rovinjski muzej vjerojatno 1977. godine za izložbu povodom 100. godišnjice poduzeća. Budući da tada nisu bile konzervirane, s vremenom su kristali soli uzrokovali listanje drvene površine, a jedna bačva se raspala.
Tijekom restauracije, nakon provedenog postupka desalinizacije oštećeni površinski sloj je uklonjen i konsolidiran, a raspadnuta bačva je sastavljena.
Konzervatorsko-restauratorske radove izveo je Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru od rujna 2020. do siječnja 2022. godine.
Više na: https://www.youtube.com/watch?v=XwbCK1vAnn0
Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori