Suradnja Arheološkog muzeja Istre i rovinjskog Muzeja

Nastavak radova na prapovijesnoj gradini „Monkodonja“

Arheološki lokalitet – Monkodonja (gradina)
​Nakon nešto više od deset godina stanke, ove se godine ponovno nastavila suradnja Arheološkog muzeja Istre i Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, i to na održavanju suhozida gradine „Monkodonja“, izuzetno vrijednom arheološkom nalazištu Istre i Europe.
„Ove smo godine, usprkos situaciji, uspjeli pronaći sredstva kako bi se popravili suhozidi koji su nažalost stradali ponajprije zbog najezde divljih svinja. Uloženo je 25 tisuća kuna, a troškove su podijelili rovinjski Muzej i Arheološki muzej Istre. Radove sukladno rješenju Konzervatorskog odjela u Puli izvodi tvrtka Kapitel. Radi se o malome koraku prema jednom velikom projektu, kao i prema našim budućim zajedničkim planovima za koje se nadamo kako će započeti s realizacijom već sljedećih godina“, izjavila je ovom prilikom Tajana Ujčić, ravnateljica Muzeja Grada Rovinja-Rovigno.

Monkodonja je prapovijesna gradina iz brončanog doba koja se nalazi pet kilometra nedaleko Rovinja, nasuprot naselja Kokuletovica.

„Brončano doba možemo izdvojiti kao jedno od najbitnijih razdoblja tijekom kojega je u Istri postojalo preko tristo gradina. Monkodonja je jedna od najbolje istraženih, a vjerojatno i jedna od najbogatijih i najznačajnijih gradina“, veli Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

Inače, Monkodonja je, navodi Komšo, otkrivena 1953. godine, kada su rađena i prva istraživanja. No, ona većeg obima provedena su u suradnji nekoliko institucija u razdoblju od 1997. do 2009. godine.

Tijekom navedenih istraživanja koja su obuhvaćala preko tisuću četvornih metara otkriveno je kako je gradina imala podgrađe i akropolu. Nadalje, otkriveno je kako je u njoj živjelo oko tisuću stanovnika, a važno je spomenuti i kako je imala trgovačke veze s velikim dijelom ondašnjeg Sredozemlja, te da su postojale veze s Mikenom. Ova je gradina, objašnjava Komšo, bila jedan od značajnih primjera razvoja tehnika gradnje, posebice obrambenih zidina i stambene arhitekture na području Istre.

“Bitno je da je paralelno s radovima na istraživanju rađena i zaštita, odnosno prezentacija same gradine, pa su tako istraženi zidovi i rekonstruirani, čime je stvoren preduvjet da ovo postane ne samo zaštićeni spomenik koji je 2002. godine dobio nagradu “Europa nostra”, nego i da postane jedan održivi spomenik u kontekstu turističke valorizacije”, izjavio je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, dodavši kako neki od daljnjih koraka suradnje idu upravo u tom pravcu.
S navedenim se slaže i Marino Budicin, zamjenik gradonačelnika Grada Rovinja-Rovigno koji dodaje:

“Značaj ove gradine nije samo u arheologiji, već i u samom njenom položaju po kojemu vidimo kako je ona dio jednog kulturnog kompleksa. U daljini se vide nekropola Mušego, Madonna di Campo s prekrasnom crkvicom, pa čak i Turnina. Osim toga, nalazi se i nedaleko same obale. Naše je priobalje jedno od najljepših priobalja Istre, a usudio bih se reći i istočnog Jadrana, pa je ovdje mogućnost razvoja kulturnog turizma ogromna”, govori dogradonačelnik Budicin.

Da je tomu uistinu tako sude i brojni posjetitelji, kako domaći, tako i turisti, koji posljednjih godina obilaze Monkodonju, poglavito u proljeće i ljeto. Iz toga možemo iščitati želju za upoznavanjem prošlosti ovog područja, njegovog arheološkog i povijesnog bogatstva, pa tako Marino Budicin s pravom zaključuje kako će “Monkodonja, zajedno s Turninom, u budućnosti vjerojatno biti dragulji našeg kulturnog turizma”.
Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori