Otvorenje izložbe "Anima" Aleksandre Orlić

"Anima" - Drugo lice Rovinja i Zagreba


31. srpnja 2020. - 30. rujna 2020.


Sinoć je u manjem krugu uzvanika, sukladno epidemiološkim mjerama, u Muzeju Grada Rovinja-Rovigno otvorena samostalna izložba fotografija "Anima" - Druga lica Rovinja i Zagreba, autorice Aleksandre Orlić, fotografkinje, spisateljice i glavne urednice hrvatskog Cosmopolitana.
Izložbom autorica predstavlja fotografije Zagreba snimljene nakon razornog potresa, kao i one praznih rovinjskih ulica snimljene tek nekoliko tjedana nakon službenog završetka izolacije uslijed koronavirusa.

Svojim fotoaparatom Aleksandra Orlić bilježi, riječima kustosice Ive Körbler, "dio pločnika, kaldrme, neba, prostora trga, ulice, pogleda na neki detalj arhitekture - pa čak i voajerskog pogleda na naznaku nečijeg interijera". Izložbu karakterizira crno-bijela tehnika, a fotografije su kontrastne, geometrijske.

"S planiranjem izložbe započeli smo prije ovog začudnog vremena koje nas je sve zateklo, a ista je nastajala upravo u najtežim trenutcima - početkom korone i u vrijeme potresa u Zagrebu. Osim što fotografije prikazuju dušu gradova, također su podsjetnik na jedno teško vrijeme koje smo zajedno prebrodili", rekla je prilikom otvorenja izložbe ravnateljica Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, Tajana Ujčić.

Prisutnima se obratila i kustosica ove izložbe, Iva Körbler, koja objašnjava kako "autorica svojim fotografijama prikazuje Rovinj i Zagreb kao zrcalima naših unutrašnjih stanja, poput dva grada koji postaju novi prostori drugačije, možda čak i iščašene stvarnosti".

Ideja za ovu izložbu, priča Aleksandra Orlić, nastala je tri tjedna nakon samog potresa. Tek je tada, veli, šećući se zagrebačkim ulicama, shvatila kako je Zagreb, iako ranjen i pust, potpuno drugačiji: sunce je bacalo prekrasne sjene, a ljudi su vozili bicikle usred tramvajskih šina.

"Obično se kaže kako fotografije pričaju tisuću riječi, a ja bih se usudila reći kako čine i više od toga - one ponekad pomažu, pa čak i tješe", navodi Orlić.

Ovim je fotografijama željela postići upravo to - pronaći utjehu, ili pak ljepotu u gradovima koji su u ovim teškim situacijama pokazali svoje drugo lice, ali istovremeno dali optimizam i ljepotu.

"Nadam se da ćete i vi na ovoj izložbi pronaći barem malo ljepote i utjehe, ali i ne manje bitno - da ćete se zagledati u same sebe i svoju dušu", poručila je ovom prilikom fotografkinja.

Uz predstavnike medija, otvorenju izložbe prisustvovao je, u ime Grada Rovinja-Rovigno zamjenik gradonačelnika, Kristijan Damijanić, a među uzvanicima pronašla se i Antonella Vuličević koja je, ugostivši kustosicu i autoricu izložbe, u realizaciji iste uvelike pomogla.

"Anima" će za javnost biti otvorena sve do 30. rujna 2020., u radno vrijeme Muzeja.
Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori