Otvorena izložba "Mancano all'appello - Nijema prozivka"

Izložba u povodu 77. obljetnice osnivanja Talijanskog bataljuna „Pino Budicin“


9. travnja 2021. - 23. travnja 2021.


Na prvome katu Muzeja Grada Rovinja-Rovigno ovog je petka, 9. travnja, u povodu 77. obljetnice osnivanja Talijanskog bataljuna „Pino Budicin“, otvorena izložba „Mancano all'appello – Nijema prozivka“, kao što je to bilo zamišljeno još prošle godine.
Naime, prošlogodišnje prisjećanje na ovaj događaj koji se zbio 4. travnja 1944. godine, obilježeno je u samom jeku pandemije, stoga je izložba bila prilagođena i predstavljena virtualno, u suradnji s Vizualiom.

No, ove će godine, iako uz određena epidemiološka ograničenja, Rovinjci i ostali posjetitelji imati priliku ovaj projekt pogledati i uživo, na zidovima Muzeja.

„Mancano all'appello – Nijema prozivka“, koja svoje ime duguje naslovu knjige Arialda Demartina, osmišljena je kao 360° mapping projekcija, a prikazuje lokacije pogibije i/ili nestanka pripadnika Talijanskog bataljuna „Pino Budicin“, i onih koje smatramo njihovim pretečama, zatim njihova imena i prezimena te fotografije koje su sačuvane u muzejskom fundusu.

Godine 2019. izrađena je video dokumentacija današnjeg izgleda sljedećih lokacija: Planinarski dom Rossi – Lisina (19-VII-1944), zaleđe Klane (bivša talijanska vojarna kraj Trstenika na tadašnjoj granici Italije i Jugoslavije) gdje su kraće vrijeme boravili na putu za Gorski kotar, bunker u Lokvama (15-IV-1945) i Gumanac (20/22-IV-1945), obrambene linije njemačkih nacističkih snaga Ingridstellung.

Uoči lockdowna 2020. izrađena je video dokumentacija za još dvije lokacije: jugoistočno od Popova sela prema Gojaku kraj Ogulina (7-XII-1944) gdje je poginulo i/ili nestalo najviše pripadnika Bataljuna i Sv. Petar - most preko rijeke Dobre pred vratima Ogulina (5-IV-1945).

„Ovom se izložbom prisjećamo naših heroja koji su se suprotstavili jednom od velikih zla 20. stoljeća. Svoju borbu protiv nacifašizma započeli su 4. travnja 1944. godine te su ratujući pod zvijezdom petokrakom, budicinovci postali dijelom svjetske antifašističke koalicije koja je u konačnici iz svoje borbe izašla kao pobjednik“, obratio se rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga publici koja je otvorenje pratila uživo putem Facebook stranice Muzeja.

Tijekom otvorenja pratiteljima se obratila i Maja Marić u ime Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, pozvavši ih da na drugačiji način dožive ovaj događaj i krajolike koji su promijenili i obilježili živote mnogih rovinjskih, ali i istarskih obitelji.

Realizacija ove izložbe ne bi bila moguća bez podrške Grada Rovinja-Rovigno, pa su tako, osim gradonačelnika, u ime Grada ovo otvorenje uveličali i rovinjski dogradonačelnik Marino Budicin, te gradski vijećnik David Modrušan.

„Ljudskost i suosjećanje, odgovornost i zajedništvo ne smijemo izgubiti bez obzira koliko su vremena teška, neizvjesna i nesigurna. A jesu! No bila su i teža, pamte oni stariji. Stoga je važno prisjećati se boraca i heroja naše povijesti. Neka nam oni budu nadahnuće i snaga da se bez obzira na okolnosti borimo za stvaranje bolje budućnosti“, zaključio je gradonačelnik Paliaga službeno otvorivši ovu izložbu koja ostaje otvorenom sve do 23. rujna u radno vrijeme Muzeja, točnije od 10 do 18, s pauzom od 12:30 do 13:30 sati.
Prikaži sve
Sakrij


Web stranica je u procesu prilagodbe.   Zatvori