Povijest

 Uvod

Osnivač Zavičajnog muzeja Grada Rovinja je Grad Rovinj a područje djelovanja pokriva teritorij Grada Rovinja i Rovinjskog Sela. Muzej djeluje u dvojnoj ulozi – kao gradska galerija i gradski muzej. Slijedom navedenog,  obavlja muzejsku djelatnost sakupljanja, čuvanja, istraživanja prezentacije i interpretacije civilizacijskih, kulturnih dobara i njihovu stručnu i znanstvenu obradu.

Muzejska djelatnost muzeja organizirana je kroz sastavne jedinice:  Arheološki odjel, Povijesni i Etnografski odjel, Likovni odjel, Knjižnica i Služba odnosa s javnosti.

Uvjeti i način obavljanja muzejske djelatnosti uređen je Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, Zakonom o muzejima, Zakonom o ustanovama, Statutom Zavičajnog muzeja grada Rovinja i posebnim poslovnicima i pravilnicima kojima su uređeni standardi i uvjeti za pojedine poslove.

Zavičajni muzej grada Rovinja djeluje u povijesnoj zgradi palači Califfi smještenoj u Starogradskoj jezgri Rovinja, i na još tri lokacije u gradu nalaze se prostori dvije čuvaonice građe  i galerija Sv. Toma. Palača Califfi i galerija Sveti Toma su vrijedni spomenici graditeljske baštine grada.

Vizija

Vizija Zavičajnog muzeja Grada Rovinja je biti muzejska baštinska ustanova u gradu Rovinju koja će svojim djelovanjem, stalnim postavom i povremenim izložbama i manifestacijama isticati znanja i spoznaje o vjekovnom životu na ovom području. Ustanova je na raspolaganju lokalnom stanovništvu i posjetiteljima grada.

Vrijednosti Zavičajnog muzeja grada Rovinja

Vrijednost Zavičajnog muzeja grada Rovinja je raznolik i bogat muzejski fundus od 35 194 predmeta – inventariziranih i upisanih u bazu podataka 13 938, sistematiziranih u 12 muzejskih zbirki i 2 knjižnične zbirke. Tri zbirke ( etnografska zbirka-svjetska, zbirka moderne i suvremene umjetnosti i zbirka razglednica) upisane su u Registar kulturnih dobara RH – listu zaštićenih kulturnih dobara. Dio fundusa je u stalnom postavu, a ostala građa prezentira se putem povremenih tematskih izložbi koje će u budućem razdoblju postati sastavni dio stalnog postava muzeja.

 
RADNO VRIJEME
Svakodnevno: 10.00 – 13:00 sati
Nedjelja i ponedjeljak zatovoreno

ULAZNICE 
odrasli 15,00 Kn
učenici/studenti/grupe (10 i više) 10,00 kn
djeca do 10 godina, osobe starije od 65 godina i osobe s posebnim potrebama besplatno
 
PARKING